Tentoonstelling

Nijmegen, Nederland


«Out to Sea? The Plastic Garbage Project»
10 december 2016 – 19 februari 2017
Museum Het Valkhof

Plastic als materiaal is niet meer weg te denken uit ons leven. Iedereen gebruikt kleurrijke, slijtvaste en goedkope producten van dit materiaal. Het gebruikersgenot wordt de afgelopen decennia echter steeds meer betwist door de schadelijke gevolgen ervan.

Groeiende populariteit
In de jaren ‘50 werd plastic met veel enthousiasme in gebruik genomen. Sindsdien heeft het in hoog tempo andere materialen vervangen. Makkelijker te bewerken dan hout en lichter dan glas en metaal, is het functioneel en goedkoop in productie. Plastic wordt gebruikt voor uiteenlopende dingen als speelgoed, frietbakjes en elpees, maar ook voor medische hulpmiddelen en als hygiënisch verpakkingsmateriaal. Naast het groeiende aantal toepassingen van plastic, is er de laatste tijd veel aandacht voor de schadelijke effecten ervan. Het wordt gemaakt van aardolie, een fossiele brandstof die ooit op zal raken. Daarnaast bevat het soms giftige stoffen, is het lastig te recyclen en nauwelijks afbreekbaar. Wat kunnen we doen om de schadelijke effecten van plastic te beperken?

‘Out to sea’: een rauwe confrontatie met de realiteit
Museum Het Valkhof brengt de internationaal succesvolle expo ‘Out to sea?’ voor het eerst naar Nederland, waarin de maatschappelijke gevolgen te zien zijn van het plastic afval dat in de oceanen drijft. Plastic afval vormt een grote bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Elk jaar eindigt meer dan 6,4 miljoen ton kunststof in zee en daarmee uiteindelijk ook in onze voedselketen. Geen plastic meer gebruiken is geen optie. Aan de hand van het motto ‘reduce, reuse, recycle’ worden in de tentoonstelling mogelijke oplossingen onderzocht om de oceanen nu en in de toekomst plasticvrij te krijgen.

‘Liquid mountain’: reflectie op de natuur en het kunstmatige
Deel twee van ‘Dossier plastic’ is ‘Liquid mountain’. Gastcuratoren Heske ten Cate en Hanne Hagenaars nodigden vier kunstenaars uit die reflecteren op de tegenstelling tussen de natuur en het kunstmatige. In ‘Liquid mountain’ krijgen de kunstenaars elk beschikking over een eigen ruimte waar ze hun werk maken, assembleren en tentoonstellen. Met hun kunstenaarsblik kijken zij naar de relatie tussen mensen, kunststoffen en de natuur, en zij zullen ook de bezoeker uitdagen om op een andere manier te kijken. ‘Liquid mountain’ begint met een kunstwerk van de Engelse conceptuele kunstenaar Simon Starling.

  • SUCHE
  • KONTAKT
  • PRESSE