Tentoonstelling

Gent, België


«Out to Sea? The Plastic Garbage Project»
5 Juli – 12 Oktober 2014
Design Museum Gent

Onze oceanen zijn onbehoorlijk gevuld met tonnen ‘plastic garbage’. Daar lijkt voorlopig geen eind aan te komen, integendeel. De tentoonstelling ‘Out to Sea? The Plastic Garbage Project’ van het Museum für Gestaltung Zürich, ontleedt de diverse componenten van deze weinig smakelijke plasticsoep. De bezoeker wordt meteen geconfronteerd met een immense afvalhoop. De samenstelling, toepassing en levensduur van de kunststofmaterialen worden helder en hapklaar toegelicht.

Het educatieve verhaal wordt door Design museum Gent verrijkt met een flinke portie hoopvol design, van ‘recycling’ over ‘upcycling’ tot ecodesign. Op een speelse maar indringende manier brengt het museum een maatschappelijk debat op gang dat ver tot buiten de grenzen van het museum reikt. De bezoeker wordt aangespoord om zijn ontdekking van ecodesign verder te zetten in de Gentse straten en op het internet.

Confrontatie
Design museum Gent formuleert deze tentoonstelling als een confronterende vraag, zonder de bezoeker een sluitend antwoord op te dringen. Moet er per se zoveel geproduceerd worden? Bestaan er alternatieven voor plastic design? Kan afgedankt plastic een tweede leven krijgen? Of is kunststof alsnog een geschikt materiaal? Polemiek in een plastic gietvorm?

Een verhaal ‘ongemakkelijk’ verbeeld
De bezoeker waadt bij het betreden van de tentoonstelling meteen door een zee van ‘plastic garbage’. Hij ontdekt, wankelend over een netwerk van houten steigers, diverse eilanden waar kunststoffen leven of herleven. De drenkeling drijft mee over een steeds verder uitdeinende vloedgolf, vuilnis alom. Er is geen ontsnappen aan.
Het belooft een ongemakkelijke tentoonstelling te worden met her en der rustgevende eilanden vol informatie en objecten.

Ecodesign uit België
Aan het ‘Zwitserse’ verhaal over ‘plastic garbage’ en de verschillende kunststofsoorten voegt Design museum Gent een eigen verhaal toe, gepresenteerd op vijf eilandjes. In dit derde luik vol actueel Belgisch design tonen vormgevers de vele facetten van ecologisch verantwoord plastic design. Het gaat van de productie, over recycling, upcycling, conservatie van plastic meubels tot actueel ecodesign. Bij elk eiland hoort uiteraard een treffende verlichting.

Vijf eilanden
1. Op het eiland ‘Production’ wordt een gebruiksvoorwerp van Tupperware gevolgd van de eerste korrel tot de laatste vermaling. Tupperware produceert hoogwaardige plastics voor voeding waarbij de eigen producten herwerkt worden tot nieuwe vaten/containers. Er is ook aandacht voor de recentste ontwikkeling van Ecover: de Ocean Plastic Flacon.

2. Eens aangespoeld op het eerste eilandje ‘Recycling’ wordt een plastic object herleid tot grondstof voor de creatie van een nieuw object. De Belgen Rudi Respeel en Bart Baccarne creëren speelse voorwerpen. Het Britse Studio Swine bereidt uit ‘plastic soup’ op de vissersboot meteen de ‘Sea Chair’. Bob Segers en Jonas Blondeel herwerken de wegenborden van de E 19-autosnelweg tot meubilair. Op het tweede eilandje met gerecycleerd plastic toont kunstenaar Gino Rizzi in een poëtische maritieme installatie de kleurige schoonheid van een plastic onderwaterwereld.

3. Bij het eilandje ‘Upcycling’ krijgen afgedankt objecten een nieuwe gedaante onder de handen van bevlogen inheemse designers. Het Gentse vormgeverscollectief Onbetaalbaar creëert een nieuw designobject voor deze tentoonstelling.

4. ‘Ecodesign’ is te vinden op een eiland iets verder noordwaarts in de Plastic Ocean met designobjecten geproduceerd met een minimale belasting van het milieu. Diverse soorten van ecodesign komen hier aan bod. De meest voorbeeldige vorm is wel ‘cradle to cradle’ waarbij wordt gewerkt aan een duurzame productontwikkeling ‘van wieg tot wieg’, die verder gaat dan de conventionele recycling.

5. Aangekomen op het eiland ‘Saved’ ontdekt men de bekende stoel ‘Universale’ (1965) die te lijden heeft van licht en lucht. Bij de Panton Chair oude en nieuwe versie wordt het duidelijk dat de oorspronkelijke kunststof niet bestand was tegen alledaags gebruik. Een nieuwe kunststof biedt de oplossing op overleven.
Het laatste eiland herbergt een te ontdekken schat aan nieuwe technieken en laatste up-to-date evolutie in de hedendaagse zoektocht naar het verminderen van de ‘plastic soup’. Hier krijgt de reiziger de kans meningen aan te vullen, te versterken of te vermalen tot herbruikbare informatie! Verhalen kunnen verteld worden over/door bedrijven die op kleine of grote schaal bijdragen aan het verminderen of verwerken van de plastic-lava.

Rustig in de tuin
In de tuin kunnen de bezoekers tot rust komen na deze confronterende tentoonstelling. De zitbanken ‘Bonk’, de paddenstoelzitjes en de Chatbox van Bart Baccarne brengen soelaas.

  • SUCHE
  • KONTAKT
  • PRESSE